Julen med et præmatur barn

Gode råd omkring julen med et præmatur barn.

Hvordan overlever man julen med et sart barn?

Hjerternes fest, som julen også kaldes, venter lige rundt om hjørnet. For mange familier betyder det forventninger om familieidyl, hygge, nærvær, familiebesøg og glæde. Men forventningerne er ikke altid overensstemmende med virkelighedens eller resten af familiens forventninger. Og for nogle familier med sarte for tidligt fødte børn kan julen være forbundet med uro, gråd og søvnløse nætter.

Mere planlægning = mindre stress

Sæt gerne ord på og tal om jeres forventninger til december måneds julearrangementer, julegaver, julefrokoster osv., og prioriter, så alles behov imødekommes.

I familier med sansesarte børn kan julepyntningen måske begrænses til et minimum.

Planlæg gerne juledagene, så der er nogle ”nattøjsdage” ind imellem.

”Nattøjsdage” er vidunderlige, men for nogle børn kan det dog være vigtigt at bevare lidt af dagligdagens struktur, så planlæg gerne nogle aktiviteter i løbet af dagen, f.eks. spille spil, læse historie, gå en tur.

Ro, genkendelighed og struktur kan betyde meget for børnene, så hold gerne fast i nogle af hverdagens rutiner, f.eks. samme ritual ved sengetid.

Det kan måske være nødvendigt løbende at ændre nogle planer – afhængig af barnets signaler.

 

Vælg, hvilke aktiviteter der er vigtige

Juleindkøb i overfyldte butikker med julemusik og masser af pynt kan for nogle børn være en overvældende oplevelse. Her kan man måske som forældre vælge at tage af sted på skift eller måske arrangere en barnepige.

Der er ofte mange julearrangementer i daginstitutioner, skole m.v. Her kan man med fordel tage af sted på skift eller deltage i et begrænset omfang.

 

Juleaften

Juleaftensdag kan være en lang dag for børnene. Giv måske barnet en gave om morgenen – gerne en gave, som kan beskæftige barnet lidt. Der må også gerne være noget struktur og genkendelighed fra hverdagen i løbet af dagen.

Juleaften kan man med fordel begynde at spise tidligt og evt. vente med desserten, til alle gaver er pakket ud. Så kan børnene hygge sig med deres gaver, mens de voksne spiser dessert.

For nogle børn kan det at danse om juletræet og synge være overvældende. Forbered gerne barnet på, hvad der skal ske, og fortæl, hvor mange sange der skal synges. Måske skal barnet have lov til at vælge det fra og blive i periferien, mens I andre danser og synger.

Gaveudpakningen kan være et virvar af gaver, papir og bånd. Barnet har måske også her brug for at sidde lidt for sig selv. Forbered gerne barnet på, hvor mange gaver det får.

For nogle børn kan det være overvældende med mange gaver på én aften. Her kan det være en mulighed at gemme et par gaver til næste dag.

 

Familiearrangementer i juledagene

For det større barn kan det være en god ide at aftale hjemmefra, hvad barnets muligheder er, hvis julebesøget pludselig bliver for overvældende. Det kan f.eks. være, at barnet kan gå ind på et værelse, hvor der er ro, og lege med medbragt legetøj eller se tv.

Det store barn kan blive forvirret, fordi det ikke har overblik over dagen – ’hvad skal der ske?’, ’hvornår skal vi hjem?’ Hjælp barnet ved at lave en kort liste med piktogrammer (eller helt enkle tegninger/’tændstikmænd’) til barnet. Så kan barnet se, hvad der skal ske i løbet af dagen, i hvilken rækkefølge, og hvornår det er slut.

Ring evt. til værten for at høre, hvad der står på menuen, hvis barnet har brug for at være forberedt på dette.

For det lille barn kan man undlade at lade barnet gå fra arm til arm.

Nogle børn kan have brug en pause under familiebesøget – både det lille og det store barn. Gå evt. en tur med barnet.

Når det lille barn skal skiftes eller ammes, kan man gå ind i et andet værelse; det giver også en pause.

For nogle børn kan det være en fordel, at familiearrangementet foregår hjemme i vante omgivelser. Aftal gerne, at hver familie/deltager medbringer noget mad til arrangementet; det kan aflaste jer.

For det meget sarte barn kan det også være en løsning, at det bliver passet i hjemmet, mens resten af familien tager til julefrokost.

Deltag evt. i familiearrangementet i et begrænset tidsrum. Fortæl gerne værten dette på forhånd for at undgå skuffelser.

Ovenstående er bare nogle få råd og ideer til, hvordan man overlever julen med et sart for tidligt født barn. I kan helt sikkert komme med mange flere – send dem gerne til os. Det handler måske også om at gøre op med de gamle familie-traditioner og danne sig nogle nye, som passer til en familie med et for tidligt født barn.

God jul til jer alle!