Søskende

Gode råd omkring søskende i indlæggelsesperioden.

Søskende og præmature børn

Søskende har ofte brug for ekstra omsorg i indlæggelsesperioden. Men det kan være svært at have overskud til specielle behov hos alle børn på én gang.

Tryghed

Småbørn har brug for tryghed og en følelse af, at de har nogen kontrol over deres liv. De har brug for at være god til noget og være en del af, hvad der sker omkring dem. Her er nogle ideer til, hvad man kan gøre for søskende i indlæggelsestiden.

Prøv så vidt muligt at opretholde rutinerne for de ældre søskende. Det kan være svært, og det kan godt være, at der er brug for hjælp fra andre.  Men netop rutine kan være en støtte og kan minimere angst og forvirring.

Husk at tale med de ældre børn om, hvad der sker. Hold dem orienteret om hvad der skal ske og i hvilke rækkefølge, fx. “først skal vi på besøg 15 minutter og bagefter…..” Det kan gøre det nemmere at overskue situationen.

Hvis de ældre søskende er gamle nok til at følge med, kan I lave en kalender, hvor I markerer de dage, den lille har været på hospitalet og tale om, at hver dag betyder, at I er tættere på at komme hjem. 

Biblioteker inkl. nogle hospitalsbiblioteker har børnebøger, man kan låne, der handler om indlæggelse af søskende. 

 

Søskende har brug for at føle sig specielle

Prøv at finde en tid hver dag, hvor der er speciel fokus på søskende. Det kan være at læse godnathistorier, synge i bilen, tage på legepladsen. Prøv at få støtte fra familier og venner, der kan give søskende positive oplevelser. Det kan være aktiviteter eller små gaver.

Man kan lave en lille bog som de ældre søskende kan tage med på skolen. Det kan indeholde billeder, fodaftryk, mini-bleer, billeder af maskineriet (som de kan forklare og vise deres nye viden). Forklar udstyret til søskende så de kan fortælle videre og være en del af det.

 

Det skal ikke være alt for kedeligt

Lån bøger og andre ting fra biblioteket og have dem med, så søskende har noget nyt at lege med, hvis man bliver optaget af den lille. De kan dekorere en lille æske til at opbevare de ting, som er deres på hospitalet. 

Når begge forældre er tilstede eller hvis bedsteforældrene er med, kan den ene være med den lille, mens den anden leger og snakke stille med de ældre søskende. 

 

Involvere dem

Tag deres babybilleder frem og tale med dem om, hvordan det var dengang, de blev født.

For ældre søskende kan I involvere dem på deres niveau, fx kan de bestemme om billeder og bamser er placeret rigtigt i kuvøsen, varmekassen eller vuggen. I kan tale med dem om planlægning af besøg, hvad skal tages med, hvad de skal gøre, etc. De kan lægge et billede af dem selv ind i kuvøsen eller varmeseng for den lille at kigge på.

 

Gør hvad I kan magte og få hjælp

Det er ikke mening, at disse idéer skal give mere stress. Ofte er der mennesker i ens omgangskreds, der gerne vil hjælpe, men som ikke ved, hvad de kan gøre. Se om det er muligt at delegere nogle af de opgaver såsom at finde biblioteksbøger, og lave det praktiske ifm. at lave bøger og evt. dekorerede æsker.